tirsdag den 16. marts 2010

Professionel Hjernevrider - Mac

De professionelle #1

Anna har det ikke let. Hendes forældre har så travlt med deres arbejde at de næsten glemmer at hun er til, i skolen bliver hun mobbet, og hun er efterhånden selv begyndt at tro på at hun fortjener øgenavnet ”Sløve”. Men så en dag bliver hun ufortjent sendt af sted til skoleinspektørens kontor, og fra ham videre til skolens psykolog. Pludselig går det op for Anna at hun måske ikke er så sløv alligevel – hun er bare bedre til at lytte end til at handle.

Fra da af står det klart for Anna – hun skal være hjernevrider! Takket være en ven får hun fat i nogle visitkort, takket være en fjende bliver de spredt ud over hele byen, og pludselig har Anna flere klienter end hun ved hvordan hun skal få tid til.

Men hvad Anna ikke havde regnet med, at en af hendes klienter er lejemorderen, ”Frikadellen” – den lejemorder som den mystiske og mytiske ”Mr. Who” har hyret til at dræbe Annas far. Nu er gode råd dyre, og med sine venner og klienters hjælp må Anna redde sin far, inden det er for sent.

Endelig en bog der for alvor appellerer til folk i alle aldre. Hovedpersonen er 11, og der er ingen tvivl om at det også er den tiltænkte målgruppe, og alligevel sad jeg - næsten tre gange så gammel - og kunne næsten ikke få mig selv til at lægge den fra mig, før sidste side var læst. Bogen er godt skrevet – børnevenlig uden at være barnlig – og personerne livagtige, om end ikke ligefrem troværdige, så dog stereotype på en meget underholdende måde. Specielt ”Frikadellen” som efterhånden viste sig at have mere hjerte end forstand.

Det bedste ved bogen var dog den yderst originale handling – hele ideen med en 11-årig psykolog, der er så populær at hele New York Citys befolkning står i kø for at få en tid hos hende, er så komisk og grotesk at den ikke kan andet end at tiltale mig.

Børnebøger skal ellers typisk helst læses i nostalgiens rosenrøde skær, men det var absolut ikke nødvendigt her.

Ingen kommentarer: