onsdag den 3. september 2008

Hvor skyggen falder - Teddy Vork

Hvor skyggen falder er en nervepirrende samling noveller skrevet af et nyt ansigt på det danske forfatter-landkort – men en jeg er sikker på, vi kommer til at høre meget mere til i fremtiden. Teddy Vork formår nemlig hvad få selv mere erfarne forfattere kan gøre ham efter… at skrive en novellesamling bygget over et fælles tema, men hvor alle novellerne er så forskellige at de alle føles unikke, og ikke bare som nye variationer af en kendt melodi.

I novellesamlingen bliver vi præsenteret for personer som ved et uheld – eller et tilfælde – opdager at man skal passe på at opholde sig hvor skyggerne falder. Forfatteren som forsøger at skrive en dyster roman og derved opdager en overraskende og ubehagelig side af sig selv, som han ikke helt kan stole på – hverken i vågen eller sovende tilstand. Landskabsarkitekten som har fået en kirkegård lukket og omdannet til park uden at indse de konsekvenser det vil have. Den ulykkelige Balder som indser at man skal passe på hvad man ønsker sig. Katrine som ganske vist ikke tror på nisser… men hvem har spist risengrøden på loftet? Moderen som opdager at hun og hendes datter er blevet fanget af tågen. Og til sidst min personlige favorit – den uheldige taxachauffør som får en skæbnesvanger tur, da han bliver hyret til at køre en flot ung fyr hjem til sin egen adresse… hvor konen er alene hjemme.

Teddy Vork forstår så fuldt ud at bygge en stemning op, uden at være nødt til at gribe til overraskelsesmomentet for at skabe uhygge. For at sige det som det er, er jeg ikke den store horror-fan, så at det alligevel lykkes ham at imponere mig og gøre det svært for mig at lægge bogen fra mig, vidner om hans ikke uanseelige evner. Jeg glæder mig til at se, hvad han kan drive det til i fremtiden.

Udgivet af Tellerup i efteråret 2008

Ingen kommentarer: