søndag den 29. marts 2009

Siyee-alliancen - Trudi Canavan

Den hvide præstinde 2

"Siyee-alliancen" er en direkte fortsættelse af "Auraya", men hvor den første bog i serien mest handlede om pigen Aurayas optagelse blandt "De Hvide" og hendes oplevelser der, koncentrerer "Siyee-alliancen" sig mere om de forskellige folkeslag rundt om Hania, som alle bejles til - dels af "De Hvide" og disses trofaste udsendinge, og dels af Pentadrianerne fra Syd-Ithania, som alle ønsker dem på deres side i den kommende krig.

Siyeerne mener ikke, at de har noget specielt at tilbyde i denne alliance. Skabt af guden Huan som et flyvende folkefærd med vinger i stedet for arme, har de ikke mulighed for at gribe til våben på samme måde som andre, og føler sig derfor umyndiggjort og skamfulde over, at de ikke kan være til nogen hjælp, men udelukkende skal beskyttes af de andre - eller gå til grunde. Men drengen Tryss har andre planer, og vil gøre alt for at de lykkes.

"Siyee-alliancen" skiller sig ud fra mange andre fantasy-bøger, ved at gå i detaljer omkring politik, og de taktikker og kompromiser der er nødvendige for at skabe alliancer der vil holde selv i krigstid. Jeg var især dybt fascineret af at læse om Aurayas oplevelser hos Huans andet folk, Elaierne, som ende med ikke at tage imod De Hvides tilbud, og har en hvis forudanelse om, at vi kommer til at høre mere om dette undersøiske folkefærd i senere bøger.

Selv synes jeg at denne bog var bedre og mere interessant end den første bog i serien, men jeg vil af samme grund ikke anbefale den til lige så unge læsere, på grund af de emner den tager op. Men det er vel også kun rimeligt at efterhånden som Auraya bliver ældre, forventes det at hendes læsere gør det samme.

Ingen kommentarer: